Biće još 850 miliona dinara za najugroženije

Bez autora
Oct 24 2010

U okviru rebalansa budžeta biće obezbeđeno dodatnih 850 miliona dinara za zaštitu najugroženijih kategorija stanovništva. Od toga će 400 miliona dinara biti za najsiromašnije opštine u Srbiji, 220 miliona za narodne kuhinje, 130 miliona za pakete hrane i 100 miliona za pomoć porodicama koje se nalaze u "sivoj zoni siromaštva".Porast broja siromašnih građana u Srbiji posledica je globalne ekonomske krize i da će najavljenim rebalansom budžeta, koji za socijalne namene predviđa izdvajanje pet milijardi dinara, biti obezbeđen novac za redovnost socijalnih davanja.

Biće još 850 miliona dinara za najugroženijeMinistar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je da će u okviru rebalansa budžeta biti obezbeđeno dodatnih 850 miliona dinara za zaštitu najugroženijih kategorija stanovništva.

Od toga će 400 miliona dinara biti za najsiromašnije opštine u Srbiji, 220 miliona za narodne kuhinje, 130 miliona za pakete hrane i 100 miliona za pomoć porodicama koje se nalaze u "sivoj zoni siromaštva", rekao je Ljajić u intervjuu za današnji broj "Politike".

On je kazao da je porast broja siromašnih građana u Srbiji posledica globalne ekonomske krize i da će najavljenim rebalansom budžeta, koji za socijalne namene predviđa izdvajanje pet milijardi dinara, biti obezbeđen novac za redovnost socijalnih davanja.

Ministar je naveo da se to odnosi na isplatu dečijih i roditeljskih dodataka, naknade za hraniteljske porodice i porodiljska odsustva, porodice koje ostvaruju pravo na materijalnu pomoć i drugo.

Ljajić je kazao da kada vidi "kako žive ljudi van Beograda i sam stiče utisak da je broj siromašnih veći nego što statistika pokazuje".

"Bez obzira da li se koristi Anketa o životnom standardu, koja ukazuje o 700.000 onih koji žive ispod granice siromaštva ili koristite Anketu o potrošnji domaćinstava, koja pokazuje cifru od 530.000 najugroženijih, mi ovde imamo činjenicu da je prvi put posle demokratskih promena povećana stopa siromaštva, a to je posledica globalne ekonomske krize", rekao je on.

Ljajić je kazao da je samo od početka godine zabeleženo povećanje od 7.000 novih porodica koje ostvaruju pravo na materijalnu pomoć.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik